Crkva Gospe od Sniga - Kukljica

Zavjetna crkva Gospe od Sniga

ZAVJETNA CRKVA GOSPE OD SNIGA

Smještena u morskom tjesnacu Ždrelac
Crkva Gospe od Sniga - Kukljica
Crkva Sv. Jerolima - Kukljica

Crkva Sv. Jerolima

CRKVA SV. JEROLIMA

Smještena u uvali Kostanj
Crkva Sv. Jerolima - Kukljica
Crkva Sv. Pavla - Kukljica

Crkva Sv. Pavla

CRKVA SV. PAVLA

Smještena u centru mjesta
Crkva Sv. Pavla - Kukljica

PISANI SPOMEN

Prvi poznati pisani spomen imena Kukljica je u listini iz 1106. godine koju je objavio Tadija Smičiklas u "Codex diplomaticus", a u kojoj se spominje darovanje maslinika samostanu Sv. Krševana u Zadru. Značajnije građevine, nažalost oštećene, su kaštel (ljetnikovac) obitelji Nassi iz 1623. godine, te ostaci nepoznate građevine u Ortulanovom dvoru.

Crkva Sv. Pavla - Kukljica
Crkva Gospe od Sniga - Kukljica

Zavjetna crkva Gospe od Sniga

Smještena je u morskom tjesnacu Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana. Blagdan Gospe od Sniga slavi se svakog 5. kolovoza od daleke 1514.godine. Unutrašnjost crkve s glavnim oltarom ima četiri mramorna stupa, u kojemu je svetište. Crkva ima pet oltara; glavni posvećen zaštitnici crkve Gospi od Sniga, a ostala četiri posvećena su Rođenju blažene Djevice Marije, Sv. Asunti, Sv. Andriji i Sv. Nikoli. Svojim stilskim odlikama crkva odaje barokni stil 17. stoljeća i predstavlja vrijedan spomenik kulture na ovom području, zato je odlukom komisije pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu 1982. godine stavljena pod zaštitu države.

Crkva Sv. Jerolima

Crkva se nalazi sjeverozapadno od Kukljice u uvali Kostanj, okrenuta prema Zadarskom kanalu. Prema njenim odlikama povjesničari crkvu svrstavaju u 14. stoljeće. Već krajem 16. stoljeća bila je izvan upotrebe i prepuštena propadanju. U novije vrijeme crkva je obnovljena donacijama i novčanim prilozima Kukljičana. Na crkvi su obavljeni složeni restauratorski i konzervatorski zahvati. Obnovljen je portal s romaničkom lunetom, ožbukani zidovi, rekonstruiran zvonik, obnovljeno drveno krovište. Crkva je završena i posvećena u srpnju 1997. godine.

Crkva Sv. Jerolima - Kukljica
Crkva Sv. Pavla - Kukljica

Crkva Sv. Pavla

U samom središtu mjesta smještena je župna crkva posvećena preobraćenju Sv. Pavla. Na mjestu današnje crkve Sv. Pavla prethodno je postojala kasnorimska ili ranohrvatska bogomolja. Crkvu nagrizenu zubom vremena, mještani ruše i na istom mjestu 1666. godine iz temelja grade novu. Svojim stilskim odlikama crkva odaje barokni stil 17. stoljeća. U unutrašnjosti crkve nalaze se glavni oltar posvećen Bl. Gospi od Karmena, dva oltara s desne strane posvećena Sv. Pavlu i Sv. Duhu, te dva oltara s lijeve strane posvećeni Sv. Duhu i Dušama čistilišta. Na sakristiju i na lijevu stranu crkve naslanja se zvonik čija gradnja započinje 1741. godine.