Znamenitosti

 

Register
Srijeda Siječanj 24, 2018

Iz povijesti Kukljice

 

Građevine, nastale u ruralnoj sredini, imaju rustikalna obilježja, skromnih su oblika i veličina. To su male, ali skladne seoske zgrade koje zrače toplinom mediteranskog podneblja. Njihovo nastajanje bilo je uvjetovano mnogim zahtjevima, u prvom redu tradicijom i mentalitetom sredine, podnebljem i materijalom - kamenom.

Prvi poznati pisani spomen imena Kukljica je u listini iz 1106. godine koju je objavio Tadija Smičiklas u "Codex diplomaticus", a u kojoj se spominje darovanje maslinika samostanu Sv. Krševana u Zadru.
Značajnije građevine, nažalost oštećene, su kaštel (ljetnikovac) obitelji Nassi iz 1623. godine, te ostaci nepoznate građevine u Ortulanovom dvoru.

Gradnja kamenih kuća, tipične autohtone dalmatinske gradnje, ističe se najviše u Kukljici. Kuće su građene nadovezujući se jedna na drugu tvoreći mali trg gotovo pravilnog kvadrata. Taj trg i skup kuća zove se dvor . Najbolje sačuvani dvori su: Bačin dvor, Benin dvor, Jojin dvor, Lisičin dvor, Lonin dvor i Martinov dvor .

 

Zavjetna crkva Gospe od Sniga smještena je u morskom tjesnacu Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana. Blagdan Gospe od Sniga slavi se svakog 5. kolovoza od daleke 1514.godine. Unutrašnjost crkve s glavnim oltarom ima četiri mramorna stupa, u kojemu je svetište. Crkva ima pet oltara; glavni posvećen zaštitnici crkve Gospi od Sniga, a ostala četiri posvećena su Rođenju blažene Djevice Marije, Sv. Asunti, Sv. Andriji i Sv. Nikoli. Svojim stilskim odlikama crkva odaje barokni stil 17. stoljeća i predstavlja vrijedan spomenik kulture na ovom području, zato je odlukom komisije pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu 1982. godine stavljena pod zaštitu države.

 

Crkva Sv. Jerolima nalazi se sjeverozapadno od Kukljice u uvali Kostanj, okrenuta prema Zadarskom kanalu. Prema njenim odlikama povjesničari crkvu svrstavaju u 14. stoljeće. Već krajem 16. stoljeća bila je izvan upotrebe i prepuštena propadanju. u novije vrijeme crkva je obnovljena donacijom i novčanim prilozima Kukljičana. Na crkvi su obavljeni složeni restauratorski i konzervatorski zahvati. Obnovljen je portal s romaničkom lunetom, ožbukani zidovi, rekonstruiran zvonik, obnovljeno drveno krovište. Crkva je završena i posvećena u srpnju 1997. godine.

 

Crkva Sv. Pavla - u samom središtu mjesta smještena je župna crkva posvećena preobraćenju Sv. Pavla, Na mjestu današnje crkve Sv. Pavla prethodno je postojala kasnorimska ili ranohrvatska bogomolja. Crkvu nagrizenu zubom vremena, mještani ruše i na istom mjestu 1666. godine iz temelja grade novu. Svojim stilskim odlikama crkva odaje barokni stil 17. stoljeća. U unutrašnjosti crkve nalaze se glavni oltar posvećen Bl. Gospi od Karmena, dva oltara s desne strane posvećena Sv. Pavlu i Sv. Duhu, te dva oltara s lijeve strane posvećeni Sv. Duhu i Dušama čistilišta. Na sakristiju i na lijevu stranu crkve naslanja se zvonik čija gradnja započinje 1741. godine.

 

 

View the embedded image gallery online at:
http://kukljica.hr/index.php/povijest#sigProGalleria48606a85ed

 

Klima

 

Dobrodošlica

 • tab 1

   

  Kukljica


  Dobrodošli!
  Dragi gosti i prijatelji,
  Dobrodošli na web stranice TZ Kukljica! Izuzetna nam je čast pozdraviti Vas u ime turističkih djelatnika Kukljice, mjesta s dugogodišnjom turističkom tradicijom.
  Nadamo se da ćete tražeći idealno mjesto za opuštanje i odmor pronaći upravo nas.

  Šarm  i nove vizure Kukljice kao i ljubazni domaćini potrudit će se da Vaš boravak bude ispunjen doživljajima jedinstvenog otočkog svijeta.
  Posjetite nas, osjetite ljepote netaknute otočne prirode i provedite najljepše trenutke svog odmora boraveći u ovom malom mjestu za veliki odmor!

 •